Büro A24D News

PcH_vol2

Велика кількість українців втратили житло через війну. Це значить, що принаймні частину житлового фонду доведеться відбудувати. Це, також, свідчить про те, що з’явиться категорія соціального житла. Не дивлячись на прикметник “соціальне”, воно має бути гідним. Сьогодні про економію без компромісу з якістю.

ЖК “Яскравий Львів” — соціальне житло. Зазвичай, в соціальних  об’єктах заощаджують на місцях загального користування. Таке житло проєктуються коридорного типу: всі квартири згруповано навколо спільного коридору. Через велику кількість квартир коридори виходять довгими та при нормативній ширині сприймаються вузькими, гнітючими і небезпечними. 

Практика показує, що вузькі й темні простори сприяють вандалізму та маргіналізації. Цей феномен описано в теорії “розбитих вікон” Джеймса Вілсона та Джорджа Келлінга. Недоглянутий, ворожий простір спонукає людей до агресії та девіантної поведінки. Людиноцентричний простір, навпаки, сприяє добросусідству і взаємній повазі.

Ми не стали приносити місця загального користування в жертву економії. Щоб попередити маргіналізацію, було сформовано людяний, візуально і психологічно комфортний простір. 

Розширивши коридор, ми перетворили його на хол. В цьому холі, вперше в житловій будівлі в Україні, влаштували атріуми об’єднавши кожні 2 поверхи і отримавши 6 двохсвітних просторів. Це наповнило об’єм світлом і забезпечило візуальну комунікацію між поверхами. В цих об’єднаних просторах  було запроєктовано спільні рекреаційні зони, що сприяє соціалізації мешканців. 

Але розширення коридору призвело до збільшення собівартості будівництва і, відповідно здорожчання квартир. Провівши розрахунки ми встановили, що облаштування на кожному поверсі додаткової квартири, економічно обгрунтує розширення коридору. 

За рахунок розширення коридору/холу, в його торці виник вільний простір. Саме його ми і використали під додаткову квартиру. Таким чином вдалося уникнути підвищення собівартості будівництва. Замість характерних для соціального житла довгих і темних коридорів, мешканці отримали світлий, розлогий, наповнений повітрям атріум, за просторовими якостями схожий на готельний хол.

Contact
+380 67 209 4545
© 2019-2024, büro A24D. All right reserved.